Végre megtanult magyarul a Facebook alkalmazás

A magyar nem tartozik a könnyen megtanulható nyelvek közé, de pont a bonyolultsága adja a szépségét. Az anyanyelvi magyaroknak is sokszor problémát okoz, hogy helyesen fejezzék ki magukat, és akkor még a helyesírásról nem is ejtettem szót. Érthető okokból az informatika világában a magyar nem az első nyelvek közt szerepel, amikor egy új program megtanul egy nyelvet.

 
Az iOS 4.0-ig az Apple mobil operációs rendszere se beszélte a nyelvünket, végül megérkezett a hivatalos magyar támogatás is, de több hiba is volt benne, némelyek akár több iOS-főverzión keresztül is, mert a fordítók nem kontextusban látják mit kell fordítani, hanem egy táblázatban kiragadva az adott szöveget a felhasználási helyéről.
 
 
Nyelvünk sajátosságai és szavaink hossza miatt a mai napig nagyon sok olyan gomb található az iOS-ben, amin elég csúnyán, rövidítve található csak meg a felirat. Ezeknek és a magyar nyelvet beszélők relatíve alacsony számának köszönhetően nem minden fejlesztőnél élvezünk prioritást, ezért a Facebook app is csak most, az 91.0-s verzióval tanulta meg az anyanyelvünket, holott weben már évek óta lehet “tetszik”-elni.
 
Aki magyar nyelven használja az iOS készülékét, annak a napokban a Facebook appon belül egy értesítésnek meg kellett jelennie, ami arról tájékoztat, hogy az alkalmazás végre már magyarul is tud. Az egy másik kérdés, hogy mennyire volt ez egy égető téma számunkra, hiszen minimális angol tudás kellett az alkalmazás használatához, maximum a beállítások rész az, ami esetleg kicsit igényelte volna a magyar nyelvet. Mindenesetre üdítő látni, hogy végre ez is megtörtént.
 
Nem kapcsolódik a Facebook és a magyar nyelv kapcsolatához, de mindenképp érdemes említést tenni arról, hogy hamarosan mindenki számára kicsit át fog alakulni az alkalmazás alsó és felső menü sora. A Messenger gomb már egy ideje felkerült a kereső mellé, ami ha nem is a Messenger számára, de szerintem mindenképp egy jó hely egy ikon elhelyezésére, hogy ne zsúfoljuk túl az alsó menüt. Amint viszont nem értek, hogy az ismerősnek jelölő menü miért nem tud felmenni a kereső mellé, a Messenger pedig le a régi helyére. Aki régóta facebookozik, annak az ismerős jelölés izgalma már rég elmúlt, és csak nagyon ritkán téved abba a menüpontra. Na, de mindegy is, Zuckerbergék majd kitalálják, minek hol van a legjobb helye, legalábbis reméljük, hogy még az iPhone 8 megjelenése előtt.