A WWDC-n jöhetnek az új MacBookok

A Bloomberg ritkán tévedő elemzője, Mark Gurman értesülései szerint az idei Apple Worldwide Developers Conference-en nem csak a MacPro, hanem a alap MacBook, sőt még a MacBook Air is megkaphatja az új processzort.

 
Amikor ősszel megérkeztek az új MacBook Prók, igen sokan támadták a céget, amiért az nem éppen a lehető legizmosabb vassal szerelte fel a gépeket. Azt kell mondjam, a kritika részben azért jogos volt, hiszen ugyanaz az Intel Skylake alapú (6. generáció) processzor kapott helyet a 2016-os MacBook Próban, mint a tavalyiban, még ha ennek meg is voltak az okai az Apple részéről.
 
Azóta viszont a CES-en (Consumer Electronic Show) januárban bemutatkoztak az Intel legújabb, Kaby Lake kódnévre keresztelt processzorai, amiknél a gyártó már általánosságban “kétszámjegyű teljesítménynövekedést” ígért, ami már a nem mindegy kategória. Mi több, a mostanában divatos 4K és 360 fokos tartalmakat illetően a felhasználók egészen kiemelkedő, 65%-os gyorsulásra számíthatnak. A reklámozott funkciók között van még a továbbfejlesztett biztonság, az új médiamotor, és fejlesztések mind a VR, mind a játékélmény terén.
 
Na, ha Gurman ismét helyesen látott a jövőbe, akkor mindezen fejlesztéseket akár már most, a WWDC-n megkaphatják a MacBookok. Ezalatt most mind a három típust érthetjük: a MacBook Prót, MacBookot és meglepő módon még a 13”-es MacBook Air-t is. Őszintén szólva én már úgy készültem, hogy az Air megy a süllyesztőbe, de örömmel látnám, ha nem lenne igazam, hiszen az Air a mai napig „A Nép MacBook”-ja: tök jó kis gép a felhasználók jelentős részének, Apple léptékben mérve olcsón. Sajnos úgy tűnik, hogy a leggyengébb láncszem, azaz a kijelző nem fog Retinásodni.
 
Nyilván nem egy világmegváltó frissítésről lenne szó, így az is valószínű, hogy csak egy csendes update formájában jönnek az új gépek. De legalább jönnek, így az egyik olyan területet, amiért állandóan kapták a savat, végre kihúzhatja az Apple a to-do listről. Már csak a csatlakozókkal kéne valamit csinálni (ugye, Apple, nem fogod leszedni a MacBook Airről is az értelmezhető portokat egy USB-C-ért, UGYE NEM!?).
 
A megjelenéskor mi úgy számoltunk, hogy az U-széria 28 wattos chipjei (7267U/7287U/7567U) kerülhetnek majd a jövő 13”-es MacBook Próiba, valamint ha lesz Mac mini frissítés, akkor abba is, tekintve, hogy rendszerint a két gép ugyanazt a vasat szokta kapni az Apple-től. A 45 wattos H-széria tökéletes lenne a következő 15”-es MacBook Pro frissítéshez. A 7700HQ lehetne az alapmodellek felszerelése, míg a 7820HQ a közepesen felturbózott gépekbe kerülhetne, a csúcsmodellbe pedig mehetne a 7920HQ.
 
Hogy így lesz-e, azt még nem tudhatjuk biztosan, de Gurman mostani jelentése alapján már nem kell sokat aludni ahhoz, hogy kiderüljön…