3 frissítést dobott ki a mai napon az apple

Megjelent az iOS 10.3!

Két hónappal az iOS 10.2.1 megjelenése és hét béta változat után az Apple kiadta az iOS 10.3-at.
 
Az új kiadás az új funkciók mellett a hibák és teljesítmény javításait hozta magával.
 
Újdonságok:
 
A hivatalos információkban az Apple a következőket írja:
 
Az iOS 10.3 olyan új funkciókat tartalmaz, mint az AirPods megkeresése az iPhone keresése funkcióval, valamint további módokat a Siri használatához fizetésnél, fuvarfoglalásnál és az autógyárak alkalmazásaiban.
iPhone keresése
-Az AirPods aktuális vagy utoljára ismert helyzetének megtekintése
-Hang lejátszása az egyik vagy mindkét AirPods-fülhallgatón a könnyebb megtalálásukhoz
Siri
-A számlák befizetésének és állapotuk ellenőrzésének támogatása a fizetési alkalmazásokban
-Az időpontfoglalások fuvarfoglalási alkalmazásokkal való támogatása
-Támogatás az autó zárjainak, valamint üzemanyagszintjének ellenőrzéséhez, a világítás bekapcsolásához és a duda aktiválásához az autógyárak alkalmazásaival
-Az Indiai Krikettbajnokság és a Nemzetközi Krikett Tanács kriketteredményei és statisztikái
CarPlay
-Hivatkozások az állapotsorban az utoljára használt alkalmazások egyszerű eléréséhez
-Az Apple Music Lejátszás alatt képernyőjéről elérhető a Következők lista és az éppen lejátszott dal albuma
-Naponta összeállított játéklisták és új zenei kategóriák az Apple Musicban
Egyéb fejlesztések és javítások
-Csak egyszer kell kikölcsönöznie az iTunes-filmeket, és az összes eszközén megnézheti azokat
-Új egységes Beállítások nézet az Apple ID-fiókinformációkhoz, a beállításokhoz és az eszközökhöz
-Ó-ránkénti időjárás-frissítés a Térképekben a 3D Touch megjelenített aktuális hőmérsékleten való használatával
-A „leparkolt autó” keresésének támogatása a Térképekben
-A Naptárban már törölhetők és levélszemétként jelenthetők a nem kívánt meghívások
-Az Otthon alkalmazás támogatja a szcenáriók kapcsolókkal és gombokkal rendelkező kiegészítőkkel való használatát
-Az Otthon alkalmazás támogatja a kiegészítők akkumulátorszintjét
-A Podcastok támogatja a 3D Touch és a Mai nap widgeteket a nemrég frissített műsorokhoz való hozzáféréshez
-A podcastok vagy egyes epizódok lejátszhatóként megoszthatók az Üzenetekkel
-Kijavít egy hibát, amely megakadályozhatta, hogy a Térképek megjelenítse a felhasználó aktuális helyzetét a Helymeghatározás és adatvédelem alaphelyzetbe állítása után
-A VoiceOver stabilitásának növelése a Telefonban, a Safariban és a Mailben
-Az iOS 10.3-ban a készülék fájlrendszere Apple File System-re (APFS) változik.
-A fájlrendszer frissítése természetesen megtartja az adatainkat, és mi a bétára való frissítéskor sem tapasztaltunk semmi hibát ezzel kapcsolatban, tehát nincs ok pánikra. Ugyanakkor az Apple azt javasolja, hogy készítsünk biztonsági mentést a frissítés előtt, amivel mi is egyetértünk. Az APFS-re való frissítéssel a jelek szerint némileg nőtt a felhasználható hely mérete is: ez egy 128GB-os iPhone 7 esetén a 10.2.1 alatt elérhető 121,88GB-ról 124,39GB-ra való (2,51GB-os) növekedést jelent – balról a 10.2.1, jobbról a 10.3 beta 1 az APFS fájlrendszerrel.
 
Az Apple AirPods mellé is elérhetővé vált a Find my Device szolgáltatás – ennek segítségével a fülesek legutóbbi helyzete mellett hangjelzést is tudunk lejátszani rajtuk, amely folyamatosan hangosodik, és ezzel a zajjal megtalálhatjuk “az elcsatangolt jószágot”.
 
A Beállítások appon belül megszűnt az iCloud menüpont – helyette legfelülre kikerült egy új opció: itt az iCloud illetve az iTunes és App Store, valamint a családi megosztás esetén kezelhetjük a bejelentkezéseinket, módosíthatjuk a beállításokat, illetve az egyes eszközök helyzetét is megnézhetjük.
 
Az új Apple ID menüpont alatt az iCloud opcióba lépve immár a macOS esetén már megszokott grafikonon láthatjuk a tárhely foglaltságát.
 
Várhatóan lesz arra is egy mód, hogy letiltható legyen, ha az egyes alkalmazások folyamatosan az értékelésért és visszajelzésért kuncsorognak, legalábbis az alábbi opció (angolul: In-App Ratings & Reviews) szövegezése és kapcsoló mivolta talán erre enged következtetni, de ezzel kapcsolatban egyelőre megoszlanak a vélemények.
 
A dolog másik értelmezése szerint ez mindössze csak arra lesz jó, hogy amennyiben valaki értékelni szeretne egy appot, akkor azt rögtön magában az appban meg tudja majd tenni, a rendszernek nem kell majd ahhoz átlépni az App Store-ba.
 
Az App Store-ban egy-egy értékelésre 3D Touch-csal (vagy hosszan) rányomva már rögtön lehetőségünk van az adott értékelést hasznosként vagy nem hasznosként értékelni, vagy rögtön jelenteni, ha az mondjuk spam vagy bármi egyéb okból problémás számunkra.
 
A Térképek app esetén a térkép nézet jobb alsó sarkában a hőmérsékleti értékre 3D Touch-csal rányomva részletesebb képet kaphatunk az időjárásról, tovább nyomva pedig át is lép az iOS az Időjárás appba.
 
A Diagn. és használat opció helyett immár egy kibővített Elemzés menüpont kapott helyet a Beállítások, Adatvédelem alatt, ahol elég részletesen beállíthatjuk, hogy milyen adatokat gyűjtsön össze az iOS és osszon meg az Apple-lel illetve a fejlesztőkkel.
 
Az appok megnyitási és bezárási animációját is kissé frissítette az Apple: a képen a jobb oldalon látható, hogy a 10.3-ban a megnyíló/bezáródó app pillanatképének sarkain megváltozott a lekerekítés, az hangsúlyosabbá vált.
 
A CarPlay esetén immár könnyebben elérhetjük a korábban használt appokat, illetve az elektromos autók számára létesített töltőállomásokat – bár ezek a funkciók hazánkban viszonylag keveseket érintenek, az meg pláne nem túl valószínű, hogy a hazai töltőállomások is felkerültek volna rá, de természetesen örömmel vennénk, ha igen.
 
Steve Troughton-Smith talált egy új billentyűzet-lehetőséget is az iPadek esetén, viszont ez egyelőre nem érhető el, és egyébként arra lenne jó, hogy egy kézzel lehessen gépelni, ha például a képernyő szélére tesszük.
 
A fejlesztőknek lehetőségük lesz egy app ikonját dinamikusan frissíteni – amit természetesen a felhasználónak le is kell okéznia. Ez adott esetben sokkal informatívabb, automatikusan frissülő ikonok használatát is jelentheti, például egy időjárás alkalmazás, aminek az ikonja az aktuálisan kiválasztott helyszín időjárásának megfelelően változik.
 
A 32-bites alkalmazásokra való figyelmeztetés mellett már külön Alkalmazáskompatibilitás menüpont is elérhető az Infó alatt, az itt szereplő alkalmazásokat a fejlesztőjüknek frissíteni kell, máskülönben nem fognak működni:
 
Az iOS 10.3 ezeken túl még HomeKit-fejlesztéseket is tartalmaz, ahol így már használhatóvá váltak a programozható villanykapcsolók, illetve Siri immár a krikett bajnokságok eredményeiről is felvilágosítást fog majd adni, a Safarin keresztül működő webalkalmazásoknál pedig immár elérhető a mozgás csökkentése opció, a widgeteket használók pedig az új Podcastok widgetnek örülhetnek.
 
Magyar Siri, dark mode vagy a korábban már pletykált színház üzemmód azonban továbbra sincs.

Jailbreak?

A legfrissebb jailbreakelhető verzió jelenleg a 10.2, erről itt írtunk részletesen: iOS 10.2-es támogatással frissült a Yalu semi-tethered jailbreak.
 
Azon készülékek esetén, amelyekre telepíthető az iOS 10, az Apple nem írja alá már a 10.2-t sem, így az nem tehető vissza. Az Apple által aktuálisan aláírt szoftververziók ebben a cikkünkben kérdezhetőek le.

Letöltés

Az új build száma 14E277, ami bármely készülék esetén már automatikusan elérhető, ha még csak most frissítenénk korábbi iOS-verzióról, tegyük azt akár OTA, akár az iTunes használatával. Ez egyúttal újabb, mint a legutóbbi béta, így akinek az van a készülékén, annak a hivatalos verzió is megjelenik frissítésként – ha nem jelenne meg, akkor egyszerűen töröljük a készülékről a béta profilt, majd indítsuk azt újra.
 

Megjelent a watchOS 3.2!

 
Két hónappal a watchOS 3.1.3 megjelenése és hét béta verzió után után az Apple ma este mindenki számára elérhetővé tette a watchOS 3.2-t.
 
A frissítés fejlesztéseket és hibajavításokat tartalmaz az Apple Watch tulajdonosok számára. A frissítés mindegyik típusra elérhető és természetesen ugyanazokat a funkciókat kapta meg az összes óra.
 
Újdonságok
A hivatalos információkban az Apple a következőket írja:
 
-A watchOS 3.2 újdonságaként a Siri már használható az alkalmazásokban is, és a Színház móddal kikapcsolva tarthatja  a képernyőt, amíg rá nem koppint. Ez a kiadás további fejlesztéseket is hibajavításokat tartalmaz.
 
-A Siri most már együttműködik az App Store-ból származó alkalmazásokkal, így a használatával elkezdheti az edzéseket, üzeneteket küldhet, fizethet, fuvarokat foglalhat le, és számos egyéb funkciót használhat.
-A Színház mód beállítás bekapcsolja a néma módot, és kikapcsolva tartja képernyőt, amíg rá nem koppint, még akkor is, ha felemeli a csuklóját.
-A Firka már elérhető francia, spanyol és olasz nyelven.
-A zenei játéklisták szinkronizálásának folyamata megjelenik az iPhone Apple Watch alkalmazásában.
-A frissítés most is az iPhone-on lévő Watch alkalmazáson keresztül telepíthető.
 
-A Színház mód az egyik újdonság, ami az óra vezérlőközpontjában a jobb oldalsó harmadik helyet kapta meg.
 
A színház mód leírása pedig a következő:
 
A Színház mód bekapcsolja a Néma módot, és elsötétítve tartja a képernyőt, amíg Ön a képernyőre nem koppint, vagy meg nem nyomja a Digital Crownt vagy az oldalsó gombot.
 
A hivatalos verzió buildje 14V249, tehát újabb, mint a legutóbbi béta buildje, így ez még azoknak is megjelenik frissítésként, akiknek a béta van az óráján.
 
Ha esetleg azt tapasztalnánk, hogy a frissítési folyamat megszakadt, akkor várjunk, ha pedig az óra már a piros felkiáltójelet mutatja, akkor az ebben a támogatási dokumentumban található lehetőségeket lehet megpróbálni az óra szervizbe vitele előtt:
 
 
Mint minden frissítés után, itt is elképzelhető, hogy lesznek hibák. Így amennyiben gyorsabb merülést, vagy furcsa dolgokat produkál az Apple Watch, érdemes visszaállítani és újra beállítani.
 

Megjelent a tvOS 10.2!

 
Két hónappal a tvOS 10.1.1 megjelenése és hat béta verzió után ma este az Apple kiadta a tvOS 10.2-t, amely szokás szerint fejlesztéseket és hibajavításokat tartalmaz.
 
Erről, ahogyan azt már megszokhattuk, a tvOS most sem árul el sokat a frissítést feldobva.
 
 
Letöltés
A frissítés az Apple TV-n a Beállításokban a Rendszer / Szoftverfrissítés menüpontban érhető el, tehát OTA frissítésként.
 
A hivatalos tvOS 10.2 buildje 14W265, ami újabb, mint a legutóbbi beta verzió, így akinek az van az Apple TV-jén, annak a hivatalos verzió is megjelenik majd frissítésként.
 
A tvOS kizárólag a negyedik generációs Apple TV-re érhető el.
 
 
Forrás: www.szifon.com