Ki tudja váltani a laptopot az iPad Pro? – megateszt

A legutóbbi iPad Pro reklámok mind arról szóltak, hogy a lassan másfél éves iPad Pro sok szempontból még jobb is, mint egy sima asztali gép/laptop. A cikk alatt kértétek, járjunk utána az igazságnak. Íme.

Mindenekelőtt jövök egy sörrel Gábor Rácz kommentelőnknek, amiért javasolta ezt a tesztet, hiszen bár próbáltam korábban az iPad Prót, ilyen alaposan még nem volt szerencsém megismerkedni az Apple csúcstabletjével. Most viszont több mint egy hétig nálam vendégeskedett a legnagyobb, 12,9 inches példány, minden létező kiegészítővel felturbózva.
Igen, ha a laptop leváltása a cél, akkor azért nem árt venni hozzá pár tartozékot. Mindenekelőtt szükség lesz egy Smart Keyboardra, hogy rendesen lehessen gépelni az eszközön. Ezután hasznos lesz egy Apple Pencil beszerzése is, ha már egyszer ennek támogatása az egyik nagy extrája a gépnek. Végül a biztonság kedvéért kaptam mellé egy UAG katonai standardoknak megfelelő ütésálló tokot – nyilván ennek használata opcionális, viszont az én lelkemet erősen megnyugtatta, hogy nem fogom egy rossz mozdulattal szétzúzni a kölcsöngépet.
Most pedig, hogy minden megvan amire szükség lehet, nézzük, mennyire tudta kiváltani a MacBook Prómat az iPadek koronázatlan királya.
 
Megmondom őszintén, óvatos duhaj voltam a teszt során, nem mertem bevállalni, hogy kizárólag az iPadet vigyem magammal mindenhová, mindig ott lapult a táskámban a MacBook is, hogy ha valami vészhelyzet adódna, legyen nálam backup készülék.
Az én használati szokásaim kielégítéséhez alapvetően három területen kell helyt állnia annak a gépnek, ami a MacBook Pro utódja akar lenni: munka, egyetem, otthoni kikapcsolódás. Ezeket a MacBook számomra tökéletesen teljesíti, ha az iPad csak egyik területen is elhasal, akkor nálam már kiesett a pixisből. Mielőtt viszont végigmennénk ezeken a területeken, nézzük meg, hogy mi az igazság az iPad Pro reklámokból.
Ultrakönnyű, kompakt kialakítás
 
Mezítláb tényleg nagyon könnyű és vékony az iPad Pro. Kevesebb, mint fele annyit nyom (713 g), mint az én 2015-ös 13”-es MacBookom (1,58 kg), de még az új, 2016-os Pro szériához képest sincs oka szégyenkezésre (1,37 kg). Mindezt úgy, hogy a kijelzőméret lényegében ugyanakkora. Viszont, amikor puccba vágtam (azaz felraktam rá a Smart Keyboardot, a védőtokot és az Apple Pencilt), hirtelen vastagságra és súlyra is nagyon közel kerültünk a MacBook paramétereihez. Azt azért hozzátenném, hogy ez nem azért van, mert vastag az iPad, hanem mert eszméletlen vékonyak az Apple laptopok.
 

Minden dokumentumod egy helyen

 
Ebből a szempontból egy rossz szavam sem lehet. A macOS Sierrában debütált Íróasztal és Dokumentumok mappák iCloud Drive megosztásának lehetősége tényleg arany. Gyakorlatilag kettő perccel azután, hogy kézbe vettem az iPad Prót, már írtam is tovább a beadandómat, amit a MacBookon elkezdtem. Így kell ennek kinéznie 2017-ben kéremszépen. A mobilitásnál maradva pedig tényleg előfordulnak olyan helyzetek, amikor a MacBookot nem venném elő, viszont az iPadet simán. Például a tömegközlekedéssel eltöltött időt kiválóan eltudtam tölteni azzal, hogy átolvastam a feladott olvasmányokat, és az Apple Pencillel aláhúztam, kiemeltem a fontos részeket. Ezt biztosan nem játszottam volna el a MacBookkal.
 

Egész napos használat

 
Az akkumulátoridő is rendben van, tényleg különösebb megerőltetés nélkül hozza az egész napos használatot, sőt, ha nem nyüstöltem sokat, akkor a második napba is bátran belevághattam. Igaz, az aksiidőre a MacBookoknál sem volt soha panaszom, és ha jól sejtem, ha csak a screen-on-time-ot nézzük, akkor nagyjából egálra jönne ki a két gép, szóval nem ez lesz az a terület, ahol az iPad hozzáadott értéke igazán megnyilvánul.
Látszik tehát, hogy az iPad Pro reklámok nagyjából tényleg igazak, viszont inkább egy rosszabb PC-s laptophoz képest jönnek ki az említett előnyök, házon belül már nem annyira. De hát valószínűleg a marketingeseknek sem az volt a célja, hogy egy másik Apple-termékkel állítsák konkurenciába az iPad Prót. A történet viszont nem ennyire egyértelmű, rengeteg más olyan szempont is van, amire a reklámok nem térnek ki, mégis esszenciális, ha munkaeszközként akarjuk használni a tabletet.
 

Munka az iPad Prón

 
Egy cikk elkészítésének három fő fázisa van nálam: 1.) megírni a szöveget; 2.) megkeresni, letölteni és megszerkeszteni a képeket; 3.) feltölteni az egészet az oldalra. Az első lépest nagyon könnyen véghez lehet vinni az iPaden: megnyitod a Pagest, és gépelsz a Smart Keyboardon. Kicsit tartottam tőle, de könnyen megszokható a Smart Keyboard. Rövid használat után körülbelül ugyanolyan sebességgel tudtam gépelni rajta, mint a MacBookon, a leütéseknek is jó volt a visszajelzése, a billentyűk útja sem volt túl rövid, egyszóval nagyon rendben van. Igaz, hozzá kell tennem, hogy én nem tudok 10 ujjal vakon gépelni, valószínűleg aki igen és megszokott egy adott billentyűzetet, annak nehezebb lesz az átállás.
 
A második fázis már egy fokkal macerásabb. A képek megkeresése és letöltése még aránylag gyorsan meg, bár ez a hosszan nyomom, letöltöm a saját képeimhez dolog nem a legkényelmesebb. Viszont ha meg is akarom nézni a képet, akkor alkalmazást kell váltani, ami gépen egy suhintás, iPaden több. Persze ki lehet törölni, de macera. A képek megszerkesztésére szerencsére rengeteg program áll rendelkezésre, amik a legtöbb esetben támogatják az Apple Pencilt, így sok szempontból még hatékonyabb és kényelmesebb is a művelet, mint a Touchpaddal.
Azonban az alkalmazásváltás, szerkesztés, mentés másként, újra alkalmazásváltás és a többi sajnos továbbra sem túl hatékony az iPad-en az iOS miatt, így a folyamat összességében véve hosszabb és kényelmetlenebb. Bár legalább meg lehet csinálni. Az utolsó fázis, azaz a feltöltés ismét csak gyerekjáték: szöveg kimásol, beilleszt, képeket hozzáad és kész is. Ezzel tehát nem volt problémám.
Nyilván, ez a leírás azoknak lehet érdekes, akik szöveggel és képekkel dolgoznak. Más munkakörökbe nem látok bele, így nem tudom megmondani, hogy azokon mennyire állná a sarat az iPad Pro. Azt gondolom, hogy irodai munkákra például tökéletesen elég: a teljes iWork csomag elérhető, emaileket gyorsan lehet gépelni, üzeneteket azonnal megkapod. Hallottam olyanról is, aki minden nagyobb nehézség nélkül tudott kódolni a gépen. Az Apple Pencilnek hála pedig a grafikusok is tudnának rajta dolgozni, a nyomásérzékenysége és a felbontás közel megegyezik a Wacom táblákéval, ami azért nem kis szó. Videót vágni nem ezen fogsz, viszont zenét biztosan lehet rajta írni, Damon Albarn például állítólag egy komplett Gorillaz albumot rakott össze az iPadjén, ami még csak nem is ez a nagyobb tudású Pro volt.
 
Ami viszont nekem nagyon hiányzott a kompromisszummentes használathoz, az a fluent alkalmazásváltás. Mert bár működik a CMD + TAB billentyűparancs, és tök jó az iOS kártyás alkalmazásváltó felülete is, sőt még több ujjas gesztusvezérlésre is van lehetőség, de ezek egyike sem tudta nekem azt a kényelmet hozni, amit a Touchpad gesztusvezérlése biztosit. Persze, lehet, hogy csak hosszabb megszokás lenne szükséges. Enélkül viszont kicsit darabos lehet a workflow annak, aki több alkalmazást is váltogat a munkája során, heti 40 órában ez pedig nem feltétlen megengedhető.
Krétaporos az iPad Pro
Pont a legalkalmasabb időszakban jött az iPad – éppen csúcsra van járatva nálam az egyetem: átlagosan napi 10 órát vagy órán ülök, vagy tanulok és írom a szakdolgozatomat, így tehát bőven volt lehetőségem tesztelni, hogy mennyiben segítheti egy tanuló életét a táblagép. Ez volt talán az a terület, ahol igazán megmutathatta a gép, hogy mire is jó.
Kurzustól függően vagy gépelek az órákon, vagy kézzel jegyzetelek. Hagyományosan ehhez magammal kell vinnem a gépet, valamint a füzeteket és a tollakat. Ha pedig egy kézzel írt jegyzetet szeretnék elküldeni egy kevésbé szorgalmas szaktársamnak, akkor jön a befotózás/szkennelés és a többi nyűg, nem beszélve az elhagyott lapokról. Ehhez képest az iPad Pro megoldja az összes ilyen jellegű problémát. Ha akarom, akkor a Smart Keyboardon gépelek, ha pedig a kézi megoldást választanám, akkor ott az Apple Pencil.
 
Ráadásul a kettőt ötvözni is lehet: ha gyorsan le kell jegyezni egy képletet, átváltok kézírásra, ha csak az elmondottakat jegyzetelem, gépelek tovább. Nagyon hasznos. A jegyzeteket pedig könnyű rendszerezni, nincs többé elhagyott lap, „otthagytam a füzetem” szentségelés és a többi. Ha pedig el kellett küldenem a jegyzeteket valakinek, két gombnyomás után kész is volt a művelet, nem volt szükség külön digitalizálásra.
Ahogy már említettem, az olvasmányok feldolgozása is szuperkényelmes, ekkora méretben már nem folyik ki a szemed az olvasástól, és azonnal tudsz kiemeléseket és lapszéli jegyzeteket készíteni. Ez különösen akkor jött jól, amikor az előadás diáit megkaptuk előre, így ahelyett, hogy kinyomtatva magammal vittem volna az órára az anyagot és úgy jegyzeteltem volna, minden maradhatott a tableten belül digitális formában. Nem csak környezetbarát megoldás, hanem hasznos is.
Egyedül akkor voltam gondban, amikor olyan programokat kellett használnom a szakdolgozathoz, amiknek még Maces verziója is alig van, nemhogy iOS-es. Tekintve, hogy bölcsészképzésben veszek részt, ilyen azért aránylag ritkán fordul elő, de könnyen el tudom képzelni, hogy aki más karokra jár, annak gyakrabban lehet szüksége lehet olyan szoftverek használatára, amiknek nincs iOS-es megfelelője. Ez pedig sokaknál kizáró tényező lehet az egyetemi gépválasztásnál.
 
8 óra pihenés
Már maguk a tabletek is elsősorban a jobb médiafogyasztási élmény érdekében jöttek létre: telefonon nem olyan jó filmet nézni, a laptopot nem ajánlott ágyba vinni – ott a tablet, nézd azon a filmeket. Nem annyira meglepő tehát, hogy az iPad Pro is tökéletes társ a kikapcsolódásban.
Nem gondolom, hogy különösebben ki kéne fejteni, milyen előnyei vannak, ha egy ultrakönnyű és vékony géppel heveredsz le a fotelba egy fárasztó nap után. Mac-re például eleve elég kevés élvezhető játék van, ezzel szemben az iOS App Store-ja roskadozik a jobbnál jobb megoldásoktól. Ilyen szempontból máris jár +1 pont az iPadnek a MacBookkal szemben. Este a hírek olvasása, és a böngészés is lényegesen kényelmesebb az iPaddel az ágyban. Ha pedig főzésre adnád a fejed, egy tabletet azért jobban el lehet képzelni a konyhapulton valamilyen recept alkalmazással felfegyverezve, mint egy laptopot.
Összegzés
A fő kérdésre, azaz hogy képes-e kiváltani az iPad Pro a laptopot/asztali gépet a teszt után azt gondolom, nem lehet egyértelmű választ adni, csak egy határozatlan „bizonyos esetbent” mondhatok. Azt gondolom, hogy legalább egy asztali operációs rendszerrel felszerelt gép mindenképpen kell egy háztartásba. Bármikor szükség lehet olyan programra, aminek egyszerűen nem létezik iOS-es verziója, vagy bejöhetnek olyan munkák, amikhez elengedhetetlen a nagyobb teljesítmény és a megfelelő asztali környezet.
 
A legeslegideálisabb eset az lenne, ha valamilyen úton-módon megoldaná az Apple, hogy macOS-t is meg tudjon hajtani a táblagép, még ha főműsoridőben iOS-szel is működik. Ez esetben valóban kiválthatna mindent egy iPad Pro, hiszen megfelelően hordozható ahhoz, hogy mindenhová magaddal vigyed, elég erős ahhoz, hogy a legtöbb hétköznapi feladatot ellássa, és megkockáztatom, hogy ha valami macOS szerű környezet futtatására is képes lenne, simán tudna annyit, mint egy MacBook Air.
Most viszont még nem ez a helyzet, és nem is tűnik valószínűnek, hogy az Apple valaha is ilyen irányba fog mozdulni. Az iPad Pro legnagyobb hibáját az árában látom: közel 300 ezer forintról indul a 32 gigás alapmodell, de ha a laptop kiváltása a cél, akkor 128 giga nagyon minimum, így máris 330 ezernél járunk. Ha hozzá vesszük a Smart Keyboard és az Apple Pencil árát 420 ezer. Ennél most olcsóbban meg lehet venni egy 2015-ös 13”-es MacBook Prót, vagy egy alap 21,5”-es iMacet, a MacBook Airről már nem is beszélve, ami mellé még egy iPhone SE is belefér a kosárba, ha ezzel a költségvetéssel számolunk.
 
Szóval általánosságban azt mondanám, hogy nem, az iPad Pro jelen formájában nem alkalmas kiváltani a laptopot. Viszont! Ha most kezdeném az egyetemet, és lenne otthon mondjuk egy iMacem, vagy akár csak egy PC-m, akkor erősen fontolóra venném, hogy suliba járós gépnek inkább egy iPad Prót válasszak MacBook helyett. De még akkor is, ha tudom, hogy csak elvétve lenne szükségem asztali operációs rendszerre, hiszen a Remote Desktop és felhőn keresztül “bérelhető” gépeknek köszönhetően minden ilyen jellegű probléma áthidalható. Az Apple Penciles jegyzetelés, a könnyű súly, a hosszú üzemidő és a multifunkcionális használhatóság pedig valóban hozzáadott értékei a tabletnek, amiket leginkább a tanulók tudnak jól kihasználni. Ha viszont ezek a funkciók nem olyan fontosak számodra, nem kérdés, hogy egy Mac-et érdemes választani.
 
Forrás: www.imagazin.hu