Logitech Harmony: irányítsd a lakást az iPhone-odról

Logitech Harmony: irányítsd a lakást az iPhone-odról

Korábban már írtam az okos otthonomról, most ki szeretném emelni az egyik legfontosabb komponenst.
A Logitech Harmony tulajdonképpen egy infrás, Wi-Fi-s egység, mely előre beprogramozható, ezért bármilyen infrás készüléket képes irányítani. Ezt működés közben úgy kell elképzelni, hogy az előre beprogramozott távirányítók helyett a Harmony küldi ki azt az infra jelet, amit szeretnénk. Ezért az iPhone-unkról irányíthatjuk a TV-t, a Hi-Fi-t, a lámpákat, az Xbox-ot, az erősítőt, a klímát, és tulajdonképpen bármilyen eszközt, aminek van távirányítója.
 

Funkciók

A készülék többféle kapcsolódásra is képes. Egyrészt a már fent említett infra, másrészt, ugye ő elérhető Wi-Fi-n keresztül. Tehát a Wi-Fi-nkre kapcsolódott eszközöket is képes irányítani, ilyen például egy okos tv, mondjuk egy Xbox, PS4, vagy akár egy PC. Ha otthon mondjuk PC-ről nézünk filmet, akkor azt is tudjuk irányítani. Természetesen működik a Philips Hue, vagy akár a Lifx világítás rendszerekkel is, így fel-le kapcsolhatjuk vele a világítást.
 
Az első képen az úgynevezett szekvenciákat látjuk, ezek úgymond funkció sorozatok. A másodikon pedig a részletes szekvenciát. Beállíthatjuk, hogy ha mondjuk az Apple TV-ről szeretnénk filmet nézni, akkor először kapcsolja be a TV-t, majd állítsa át a HDMI 3-ra, mert mondjuk oda van bedugva az Apple TV, aztán kapcsolja be az erősítőt, amit állítson át AUX, vagy optikai bemenetre, mert oda van rádugva a TV, végül pedig kapcsolja be az Apple TV-t, és nálam kapcsolja le a lámpákat. Tehát nem kell 3db távkapcsolóval bíbelődnöm, átállítanom mindent, hanem szépen magától végig megy ezen a szekvencián. Amint végzett, már csak el kell indítanom az Apple TV-n a filmet, de ehhez sincs szükségem távkapcsolóra, mert egyrészt van a Remote alkalmazás, másrészt itt is elérem az Apple TV funkcióit.
 
Ahány távkapcsoló, annyi opció. A Logitech központi adatbázisában több ezer eszköz távkapcsolóját beprogramozták már, így lényegében nem kell nekünk programozgatnunk a funkciókat, hanem a rendszer automatikusan felismeri mondjuk az újabb generációs TV-ket, vagy a konzolokat. A második képen láthatjuk, hogy ha csak a Hi-Fi-t indítom el, akkor egyszerűen tudom a hangerőt állítani, egy-egy kézmozdulattal. Tehát külön is irányíthatjuk a készülékeket, nem kell a szekvenciákat használnunk. Az egyik legjobb funkció pedig a widget:
 
Alul látható, hogy innen is elérhetőek a szekvenciák, tehát mikor hazaérek, egyetlen távkapcsolót sem kell keresgélnem, csak elindítom, amit szeretnénk. Miután pedig elindítottuk ezt a szekvenciát, funkció gombokat kapunk, amivel mondjuk megállíthatjuk a filmet, vagy éppen a hangerőt állíthatjuk, tehát továbbra sincs szükségünk a távirányítóra. A film végeztével pedig egyetlen gombbal kikapcsolhatunk minden eszközt.
 
A funkcióknak itt még nincs vége. Ha valamilyen eszközünkkel probléma lenne, akkor azt finomhangolhatjuk a fenti beállítások segítségével. Például késleltethetünk egy parancsot, vagy éppen többször is elküldhetjük az eszköznek. Ha valami pedig nem lenne benne a 200.000-es adatbázisban, akkor pedig megtaníthatjuk a Logitech Harmony-nak:
 
Ilyen lehet például egy klíma, vagy olyan DVD lejátszó, ami viszonylag régi típusú, de akár egy VHS-lejátszó is lehet ilyen, amiről régi családi videókat szoktunk mutogatni.
 
Visszatérve a klímára, a Logitech Harmony távolról is irányítható. Tehát ha egy egyszerű távirányítású klímánk van, akkor azt akár munka előtt is bekapcsolhatjuk, hogy mire hazaérünk, lehűtsük a levegőt a szobában. Sőt, az infra jelek időre programozhatóak is, tehát mondjuk éjfélkor mindig kapcsolja ki az eszközeinket, adott esetben a klímát.
 

Apple Siri és Amazon Alexa (Echo)

A Logitech Harmony sajnos nem HomeKit-képes eszköz, tehát nem irányítható Sirivel. Ez csak részben igaz, mert a korábban említett HomeBrige segítségével ugyanúgy irányíthatjuk Siri-vel, ahogy egy HomeKit-tartozékot, csak ugye ebben az esetben szükségünk van egy külső eszközre (Raspberry Pi), ami ezt futtatja. Ezek után vígan írányíthatjuk az eszközeinket a hangunkkal.
Az Apple rendszerével szemben az Amazon integrálva van, így egyetlen kattintás után kényelmesen használhatom vele, sőt, sokkal több funkcióra is képes, mint Siri. Az Amazon Echo-nál ugyanúgy látjuk a szekvenciákat, de pár hete frissült az alkalmazás, és így már akár hanggal meg is állíthatjuk például a filmlejátszást vagy hangerőt is szabályozhatunk Alexával.
 

Hardver

Utoljára hagytam a hardvert, mert igazából egy teljesen egyszerű dobozról van szó. Fekete csillogó változatban vásárolható meg, aminek a tetején megtalálható a Logitech felirat, az elején pedig egy led jelzi, hogy éppen kommunikál-e az eszköz. Hátul azonban van két mini jack aljazunk is, amibe külön bele dughatunk 1-1 infra jeladót. Ezek arra jók, hogy ha esetleg magának az eszköznek a jele nem érne el odáig, és szükségünk van arra, hogy közelebb legyen az infra. Ebből egyébként 1db-ot kapunk az Logitech Harmony mellé. A hátulján van még egy mikro-USB csatlakozó is, amivel a számítógépre köthetjük rá. Ez olykor fontos lehet, mert a gépen további optimalizációk érthetőek el a szekvenciáknál!
 

Konklúzió

A Logitech Harmony Hub egy remek okos otthon kiegészítő lehet, ha szeretnénk elfelejteni a távkapcsolókat, vagy éppen nem csak otthonról, hanem távolról, az interneten keresztül is szeretnénk irányítani a lakás egyes részeit. Az infra segítségével olyan eszközöket is irányíthatunk a telefonunkról, amik még nálunk is öregebbek.
 
A Harmony Hub egyetlen hátránya az ára. Hazánkban 30 és 50.000Ft között lehet megvásárolni, és ugye azt is figyelembe kell vennünk, hogy az infra jel nem Bluetooth, így közvetlenül rá kell látnunk az eszközökre a használatához. Ugyanakkor nem csak infra, hanem modern Wi-Fi-s, okos eszközöket is irányíthatunk vele. Jelenleg egyébként a német Amazonon akciós is a termék, és ingyenes kiszállítással tudjuk megrendelni.